Преследване с цепелин през Европа и през историята

Преследване с цепелин през Европа и през историята
Снимка: netinfo

Четирийсет млади мъже лежат по очи на калдъръмения площад пред „Нотр Дам” в очакване да бъдат ръкоположени за проповедници от кардинала, заобиколени от хиляди зяпачи. Група полицаи, начело с комисар Булар, си проправят път през тълпата, търсейки едно 19-годишно момче:

И ето, един от тях се надигна. Не беше особено едър. Расото му, напоено с вода, тежеше. Мокрото му лице блестеше. Завъртя се около себе си сред останалите тела, които не помръдваха. От всички страни от редиците излязоха цивилни агенти и пристъпиха към него. Момъкът сключи ръце като за молитва, после ги отпусна надолу. В погледа му се отразяваха всички облаци в небето.

Комисарят извика:

- Вангó Романо?

Момъкът сведе глава.

Така започва книгата на Тимоте дьо Фомбел „Вангó: Между небето и земята”, излязла за пръв път през 2010 г. във Франция.

Отгледан само от бавачката, известна просто като „Мадмоазел”, Вангó няма понятие кой е и откъде идва.

Годината на действието е 1934, а Вангó е несправедливо смятан за главен заподозрян в убийството на свещеник.

След сблъсъка пред „Нотр Дам” успява да се спаси на борда на минаващия над Париж Цепелин, който ще отведе беглеца до небесата на Германия и отвъд.

Докато историята на мистериозния Вангó се разплита и се пресича със заобикалящите го герои, действието прескача към 1918 година на Еолийските острови до Сицилия, където местните откриват него и Мадмоазел на брега, изхвърлени от вълните след корабокрушение.

След това преминава в 1925 година и тайнствения остров Аркудах, а после и в 1929-а – Вангó попада на Граф Цепелин по време на

Околосветското пътешествие и среща млада шотландка, наследница на богат род, която никога няма да може да забрави… и най-сетне, ще се върне към 30-е години, когато Вангó си дава сметка, че параноята, следвала го цял живот, че някой го следи или контролира, вероятно се основава на плашещата ралност.

Преди да се заеме с писането на книги за деца, Тимоте дьо Фомбел е бил драматург.

През 2006 година издава дебютния си роман, първата част от поредицата „Тоби Лолнес”, и с него жъне огромни успехи. 

Книгите за Тоби са преведени на 29 езика, печелят точно 20 награди и първата е в процес на филмиране.

С новата си поредица, „Вангó”, Дьо Фомбел отново доказва майсторството си – дава ни възможност да се потопим в спиращо дъха действие, примесено с международен шпионаж, мистериозно убийство, подправено с бележити личности и моменти от историята, а освен това ни среща с един от най-фантастично притегателните главни герои.

Книгата е удостоена с Наградата на Германия за детско-юношеска литература.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти