Колко е един черпак разстояние?

Колко е един черпак разстояние?
Снимка: netinfo

За всички, за които храната не е просто средство за задоволяване на глад, а истинско преживяване, представяме новата книга ИК "Вакон" – „На един черпак разстояние” на Ричард Морей.

Тя е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“.

За книгата
Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета.

Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.

В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото ѝ е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция.

Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.

„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

За автора
Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на „Форбс”.

За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията „Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл” без съгласието на моделиера, за която „Файненшъл Таймс” пише: „Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му”. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм. Понастоящем Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си.

За филма
След филма "Шоколад" от преди няколко години, с участието на Джони Деп и Жюлиет Бинош, шведът Ласе Халстрьом е решил да забърка нов кулинарен шедьовър, в чиито сметки този път влизат Стивън Спилбърг и Опра Уинфри като продуценти и Хелън Мирън в главната женска роля.

Заглавието е „На един черпак разстояние”, а сюжетът е разбира се по едноименната книга. Филмът, както можете и да предположите изобилства от вкусове и аромати, бушуващи страсти, житейски битки и победи, вплетени в сблъсъка на два свята, обединени от пътя на един млад мъж в търсене на домашния уют. Премиерата в България беше на 22.08.2014 г..

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти