Кой е фантомът на Ю Несбьо

Кой е фантомът на Ю Несбьо
Снимка: netinfo

За всички почитатели на криминалните романи и по-точно на мрачния свят на Ю Несбьо, на книжния пазар у нас вече е налична поредната книга на писателя – "Фантом". Това е седми роман от поредицата за инспектор Хари Хуле на български.

"Фантом" е всичко, което може да се очаква от норвежеца - интелигентно написан, заплетен, социално натоварен, напрегнат. Но също така е най-личният случай на инспектора. Ю Несбьо за пореден път доказва защо е толкова голямо име в криминалната литература.

За книгата
Хари Хуле не знае кога да се откаже, а това го прави блестящ полицай.
Дълбае неуморно към истината и не го е грижа дали по пътя ще завлече и отдела си. Не го е грижа и за собствената му кариера. Той е откровен песимист, безнадежден романтик и винаги уцелва вярната посока, независимо колко криволичеща е пътеката.

Но отдадеността към разрешаването на случая и съпътстващото я увлечение към алкохола са му коствали много - Хари е неспособен да създаде семейство, да има нормален личен живот. Затова и е загубил Ракел - голямата си любов - както и сина ѝ Олег, приел Хари за свой баща.

След "Леопардът" Хуле отново заминава за Хонконг с вярата, че завинаги оставя сложния живот в Осло зад гърба си. Но се случва немислимото - Олег е заловен за убийството на свой приятел. Забъркал се е с наркотици и живеел с други зависими в изоставени сгради.

Въпреки всичко Хари знае, че момчето е неспособно да убие и единственият начин да му помогне е да се върне в Норвегия и да вземе нещата в свои ръце. Но полицията в Осло отказва да му повярва, както и да го върне на служба, и Хуле е принуден да се впусне сам в търсене на отговори и да се сблъска с най-унищожителния наркотик, попадал някога из улиците на града.

Дали Хари ще се загуби в сенките на подземния свят, където се крие истината, но и хладното лице на злото? И дали ще успее да изкупи вината си към Олег...

За автора
Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши. След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група „Ди Дере”. Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история.

В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар. В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за „другия край на света”, който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха започва да се оформя първият му роман – „Човекът прилеп”, и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…

Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия.

Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Кара колело с генералния секретар на НАТО. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO.

Четейки за постиженията на Ю Несбьо, човек не таи никакво съмнение, че освен безумно талантлив, писателят е и невероятен късметлия. Днес е на 54, но от биографията му изглежда, сякаш е живял не един, а няколко живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти