Кой е човекът без куче

Кой е човекът без куче
Снимка: netinfo

В малкото шведско градче Шумлинге Карл-Ерик и Росмари Хермансон очакват трите си деца и се подготвят да отпразнуват двоен юбилей: 65-годишнината на Карл-Ерик и 40-годишнината на дъщеря им Ева. 

Децата се прибират в бащиния дом, но всяко донася своите грижи и сякаш ги „мята“ върху плещите на чувствителната Росмари.

Ева винаги се е държала дистанцирано към майка си, Роберт се е сдобил с ужасяващо за всеки родител прозвище, и то в национален ефир, а най-малката, Кристина, е непроницаема както винаги… 

Историята, започваща със семейно тържество, се превръща постепенно в семейна драма, а не след дълго и в злокобна мистерия – в два последователни дни от къщата в Шумлинге изчезват синът Роберт и внукът Хенрик.

Инспектор Гунар Барбароти се заема с разследването на случая, ала при всеки разговор с роднините на двамата изчезнали се сблъсква с безпомощно вдигнати рамене.

Никой от роднините не е забелязал нищо необичайно в поведението им…

„Човек без куче“ е напуканият портрет на едно привидно единно семейство, чиито членове са обзети от личните си демони, страхове и слабости.

Семейство, обречено на разрушение. Книгата ознаменува началото на нова детективска поредица.

Главният герой, инспектор Барбароти, е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж. 

За автора
Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 година, но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия.  Работи като доста години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на литературното поприще.

Хокан е на 40, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 година и представлява екзистенциален любовен роман. Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“.

За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература.

Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам.

Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.

Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища.  Голяма част от произведенията му са екранизирани.

Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, на Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти