„Бъди ми приятел” – приказка за малки и големи

„Бъди ми приятел” – приказка за малки и големи
Снимка: netinfo

„Някога, много отдавна... Или пък не чак толкова, кой знае, имало едно жабче, което се почувствало нещастно в родното блато.

Един ден няколко жабчета забелязали, че всички са гладки и зелени, само едно било... Хм. Доста пъпчиво.

- Какво му е на това жабче?

- То е от породата на краставите жаби – отвърнали големите жабоци.

- Пфу, крастава жаба! Не искаме да си играем с него – заквакали малките.

Краставото жабче се огледало във водата. Олеле, колко било грозно! Вместо гладко и лъскаво, цялото било на бучки и цицини. То се разплакало:

- Кой ще си играе с мен?

- Никой.

- Добре! Щом никой не ме иска, ще замина.

Жабчето скочило на едно листо от водна лилия, после на второ, на трето и се озовало на твърда земя”.

Така започва новата история на Юлия Спиридонова, която ще ни срещне с приключенията на Краставото жабче. То е отритнато от своите, защото е различно от тях. Но и жабите имат нужда да бъдат харесвани и обичани, да са необходими на някого, да имат приятел.

Малкото краставо жабче напуска света на познатото блато, за да търси приятел, някой, който да го приема такова, каквото е. В своето пътешествие то се среща с красивата самодива, чийто танц е вълшебен; с алчния талъсъм с древното съкровище, със злата ламята, с огнедишащия змей и с добрия и благороден стопан, за да открие, че нито красотата, нито богатството, нито силата и властта, дори и добротата не могат да заменят истинската нужда на всяко живо същество да обича и да бъде обичано.

И че е важно да бъдеш нужен на някого, та дори той да е старата вещица с големия нос с брадавица.

„Казваш, че съм ти нужен? Защо не си вземеш друга жаба?, пита малкото жабче, за да чуе най-сетне, че - ...не ми трябва друга жаба.

Трябва ми точно крастава жаба! В тях има най-силната магия.

Защото важна е не външността ти, а твоята същност, и значение има не това, което виждат очите ти, а това, което подсказва сърцето ти.

И че най-силната магия е любовта и приятелството!

Както самата авторка казва в своето интервю: „Бъди ми приятел“ е приказка за големи и малки, но най-вече е приказка, която големите могат да прочетат на малките.

Това е история за истинското приятелство, за обичта, за смелостта да бъдеш различен, за това, че с истинските, с важните неща не бива да се правят компромиси.

Луксозното издание с твърди корици е с красивите илюстрации на Пенко Гелев – илюстратор, художник на комикси и създател на анимационни филми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти