Варненската "Кармен" в София

Кадър от представлението
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историята на фаталната красавица Кармен оживя на сцената на Зала 1 на НДК във великолепна постановка на Варненската опера.

Близо четири часа зрителите съпреживяваха страстната, но трагична любов на огнената испанска циганка Кармен и младия сержант Дон Хозе, в която се преплитаха и раздираща ревност, и заслепяващо желание за мъст, довело до фатален край.

Най-известната опера на френския композитор Жорж Бизе беше пресъздадена с внушителни декори, феерия от пищни костюми и най-вече впечатляващи оперни гласове.

От Русия за ролята на Кармен пристигна мецосопраното Агунда Кулаева, солистка на Болшой театър, а в образа на Дон Хозе се превъплъти прочутият в цял свят български тенор Иван Момиров.

Чуждестранното присъствие на сцената се допълваше от румънското сопрано Дияна Тугуй, която почитателите на оперното изкуство вече познават от изявите ѝ на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета в "Травиата" на Джузепе Верди. А Венцислав Анастасов влезе в образа на тореадора Ескамилио, съперника на Дон Хозе за сърцето на Кармен.

Магнетичното присъствие на артистите на сцената и майсторските им вокални изпълнения под диригентската палка на Светослав Борисов, включително на прочутата Habanera в първо действие, напълно покориха зрителите, които посрещаха края на всяко действие с бурни аплодисменти.

За магията на "Кармен" допринесоха още страстните танци на балетистите, а на сцената се изявиха и децата от Варненската детско-юношеска опера, които са едни от най-малките оперни певци у нас.

Действието в "Кармен" се развива в испанския град Севиля около 1830 г. Операта е представена за първи път пред публика на 3 март 1875 г. в парижката "Опера комик", но първоначално не се радва на успех, защото е смятана за неморална и повърхностна.

Тя разказва историята на младия сержант Дон Хозе, който е съблазнен от горделивата и темпераментна работничка във фабрика за цигари Кармен. Той изоставя детската си любов Микаела и дезертира от армията, за да последва своята любима, но по-късно губи любовта ѝ за сметка на бляскавия тореадор Ескамилио.

В пристъп на дива ревност Дон Хозе убива Кармен, след което признава пред всички вината си за смъртта ѝ.

Днес "Кармен" е една от най-често поставяните опери в света, а арията на главната героиня L`amour est un oiseau rebelle, известна като Habanera, и на тореадора Votre toast от второ действие са едни от най-известните оперни арии изобщо.

През 1967 г. руският композитор Родион Шчедрин адаптира части от музиката на "Кармен" в балет, създаден специално за съпругата му Мая Плисецкая, която по това време е прима балерина на Болшой театър.

Въз основа на сюжета на операта са създадени над 70 филма, 40 от които от времето на нямото кино. Последният е лентата на Робърт Таунсенд от 2011 г. с участието на Бионсе Ноулс Carmen: A Hip Hopera.

Интервю с двамата солисти можете да прочетете ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти