Пищен гала концерт закри балетната олимпиада във Варна

Пищен гала концерт закри балетната олимпиада във Варна
Снимка: Международен балетен конкурс - Варна

ХХVI Международeн балетен конкурс - Варна 2014 беше тържествено закрит снощи в Летния театър на морската столица в присъствието на патрона на форума - вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, кмета на Варна Иван Портних, дипломати, официални гости, представители на балетната общност от различни краища на света.

Г-жа Ирина Бокова, генерален директор на UNESCO, световната организация, под чийто патронаж се провежда балетната олимпиада, изпрати приветствен адрес до конкурса. Проф. Валерия Уралска, главен редактор на списание "Балет" и председател на Колегията на заслужилите дейци на изкуствата на Русия, връчи специалната награда на списание "Балет" на фондация "Международeн балетен конкурс Варна" в лицето на нейния председател Димитър Димитров.

Успешен път в балетното изкуство пожела на победителите и на всички участници в конкурса председателят на журито проф. Владимир Василиев. Кметът на Варна Иван Портних посочи приноса на конкурса за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и каза на младите артисти, че Варна ги очаква отново през 2016 г. Наградите връчи проф. Владимир Василиев. От името на фондацията организатор членовете на журито и официалните гости на конкурса получиха почетни медали в чест на 50-годишнината на балетната олимпиада и в памет на нейния вдъхновител маестро Емил Димитров.

Патронът на конкурса, вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, благодари на всички, които подпомагат Варненския конкурс, на членовете на журито – титани, които са написали част от историята на балетното изкуство, на семейството на Емил Димитров, което продължава мисията, на Варна и нейния кмет и на изискващата и щедра публика на конкурса. Тя обяви официално ХХVI издание на Международния балетен конкурс Варна за закрито и огънят на конкурса беше изгасен.

В гала концерта, който последва официалната церемония, пред възторжената публика, изпълнила Летния театър, излязоха носителите на наградите на конкурса, бурно аплодирани за всяко свое изпълнение. Последна танцува Су Бин Ли от Корея, която е носител на специалното отличие "Варна 2014" и на специалната награда "Емил Димитров" за млади дарования.

Сред изпълненията имаше изненада за публиката, която стана истинско историческо събитие за конкурса. В годината на 50-годишния юбилей на форума на сцената Летния театър излезе за танц една легенда – прима балерина ассолута на Япония – Йоко Моришита, която изпълни "Песента на птиците". Този исторически танц се случи на същата сцена точно 40 години след конкурса през 1974, когато Йоко Моришита печели своя златен медал от Варна. Събитието беше проследено с огромен интерес от представителите на японски медии, специално пристигнали във Варна.

Силно емоционален беше финалът на гала концерта, в който в хореография на Елдар Алиев от САЩ на сцената излязоха във вихрен танц всички лауреати. Благодарната публика аплодира на крака последните им изпълнения, а фойерверки сложиха  блестящата точка на празника.

Още една звездна нощ очаква почитателите на балета днес, когато на сцената на Летния театър започва супер гала концертът "Среща на поколенията", посветен на паметта на маестро Емил Димитров. В него заедно с лауреатите от тази година ще излязат и носителите на награди от предишни издания на конкурса Уитни Дженсън от САЩ, Максимилиано Гера от Аржентина, Роландо Сарабия от Куба, Аександър Александров и Натали Братанова от България, Матиас Дингман от САЩ, Бруклин Мак от САЩ, Денис Черевичко от Австрия, Мин Джунг Ким, Сунг У Хан и Мюнг Кю Ким от Корея.

Международният балетен конкурс Варна, който тази година чества 50-годишнина от създаването си, се организира от фондация "Международен балетен конкурс Варна", а община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти