Любовта прави света обитаем

Бойка Велкова
Снимка: Ана Петрова

Крeмена Димитрова

Бихме могли да я наречем българската Джулиан Мур - огнена, червенокоса, страстна, безкомпромисна, загадъчна и мистериозна, смела, и в същото време нежна, фина, женствена, ефирна. 

Признавам си, познавам я от години и никога няма да спра да се възхищавам на борбения ѝ дух и непресъхващото любопитство към света, изкуството и магиите около нас.

С най-новия си дързък и атрактивен спектакъл "Пътят към Афродита" тя се осмелява да бъде богинята на любовта. И това адски ѝ отива.

Тя е Бойка Велкова.

Актриса. Жрица на Мелпопмена, на афродизиаците и страстта.

Спокойно би могла да бъде родена в Латинска Америка или Париж. Обича и се труди с мащабите на имперска Русия, говори малко, но стреля точно.

Ето я:

Кремена Димитрова: Как се реши да направиш моноспектакъл? Това е трудна форма, трябва да държиш вниманието на зрителя през цялото време. Не е ли уморително?

Бойка Велкова: Прочетох книгата на Исабел Алиенде "Афродита " и полетях. Поисках веднага да споделя този текст с много хора, защото това са най-бляскавите страници излезли изпод перото ѝ.Това е книга, която почива на хумора, и на женския поглед към света. Исабел Алиенде посвещава тези еротични фантазии на веселите влюбени и защо не на уплашените господа и унилите дами. Захванах се да построя моя моноспектакъл, като се вдъхнових от аромата на канела, червено вино, мъжки устни, пропуснати нощи, думи на Исабел Алиенде и други афродизиаци. Не съм се замисляла дали е уморително, или дали държа вниманието на публиката. Просто го правя с голяма радост,  залата винаги е пълна, и накрая всички празнуваме  своето пробуждане.

К. Д: Защо избра именно Афродита на Алиенде за материал за твоя моноспектакъл?

Б. В: ”Пътят към Афродита" е спектакъл за радостта от живота, за малките удоволствия, които си доставяме, за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Има подправки, без които дните ни щяха да са напълно безвкусни, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив ,сценичен разказ. Edna жена и Edna актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят някои тайни, за да си споделят забавни истории и да заявят своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Как да не харесаш този вулкан от емоция и нежност?

К. Д: Ползваш ли някоя от нейните рецепти? Самата ти готвиш ли?

Б. В: Любимата ми рецепта е "Супа на помирението". Прекрасна е! Историята около нея също. Тази рецепта в представлението се танцува, защото дори когато готвим, е добре да сме леки, елегантни, изпълнени с вълнение. Айседора Дънкън казваше, че е изтанцувала живота си и е оставила едно прозрение: "Единственото, което прави този свят обитаем, е любовта". Всичко, което правя в кухнята, е изпълнено с любов и лекота. Харесва ми да готвя , но съм много щастлива, когото моят съпруг ме изненада с някои от своите импровизации.

К. Д: Може ли съвременната жена да бъде едновременно успяла в кариерата, всеотдайна майка, добра домакиня и красива жена? Каква е твоята формула?

Б. В: Мисля, че съвременната жена би могла да бъде всичко това. Но... струва си да положи усилие да развие вътрешния си свят, да се научи на търпение и толерантност, да не се поддава на рутината, да организира добре времето си, да не чака нищо отвън, а сама да се самосъздаде. Да използва силата на Ин, от която самата тя е сътворена, като отстъпва и се приспособява, като приема, обгръща, убеждава и преобразява.  

К. Д: Какви книги те вдъхновяват?

Б. В: Обичам да чета и харесвам всякакъв вид литература - историческа, художествена и езотерична. Словото е магия! Речта описва, внушава, възбужда. Думите имат аромат, температура, вкус. Между думите може да се рееш, докато се загубиш.

К. Д: С кого би искала да си партнираш на сцената?

Б. В: Бих искала да си партнирам с по-млади колеги, с мои връстници и с по-възрастни колеги. Партньорството е благодат. Разбираш много неща за себе си, за професията, разбира се, хубаво е да си с широко отворени очи.

К. Д: Ролята, която ти е била най-трудна?

Б. В: Всички роли са трудни. Вярно е твърдението, че няма малки и големи роли. Аз тръгвам към всички роли със страст и доза приключение като в "Индиана Джоунс".

К. Д: Уроците, които са били най-ценни за теб?

Б. В: Всеки ден получавам уроци. Какво трябва и какво не трябва да правиш. Благодарна съм за това. Когато си осъзнат, не се сърдиш, а се опитваш да го разбереш, да го преработиш и да не го повтаряш. Всичко е в нас - и успехите и неуспехите. Не бива да виним никого, ще си загубим времето.

К. Д: Кой е най-големият ти критик и най-големият приятел в нещата, които правиш? На чие мнение държиш най-много?

Б. В: Най-големите ми критици са моят съпруг, детето ми и моята майка. На тяхното мнение държа най-много. Те са безпощадни, крайни, обичащи и винаги се оказват прави. Как да не им се довериш?

К. Д: Ако трябва да се обърнеш към жените в България, какво би ги посъветвала?

Б. В: Жените, които са постигнали своето индивидуално развитие, не зависят от материални обстоятелства. Те могат да изградят собствената си съдба независимо от трудностите, които се изпречват на пътя. Да вникнем и да осветим тъмните зони на душата си с прожектора на вниманието и да съградим своя вътрешен свят!

Можете да гледате ”Пътят към Афродита” на 22 април, 19.30 часа, в Столичен куклен театър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти