Американски финес върху танцовата сцена

Американски финес върху танцовата сцена
Снимка: Софийска опера и балет

Крeмена Димитрова

Дори и да ни ви интересуват неща като "културна дипломация", завръщане на публиката в балетните театри и привличане на младите хора към това класическо изкуство, сигурна съм, че "Американски балет в България", четвърто издание има с какво да ви провокира.

Определено то няма да е само очакваното професионално техническо майсторство, защото за звездите на Ню Йорк Сити балет и Пасифик Нордуест балет, това е неоспорим факт. Предизвикателството и наша гордост е, че наравно с тях  перфекционизъм и артистичност ще демонстрират нашите родни звезди от Софийската опера и балет, с които американските танцьори ще си партнират. Всичко това под вещото ръководство на Том Голд, който вече от месец и повече е в София.

Цикълът тази година представя именно Том Голд - знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания Tom Gold Dance (Том Голд Денс).

Програмата в това издание на инициативата Американски балет за България са хореографиите на Джордж Баланчин, Том Голд, Джером Робинс и Туайла Тарп, обединени във вълнуващ спектакъл, който ще бъде представен на 20, 21 и 22 юни от балетната трупа на Том Голд в Софийска опера и балет със специалното участие на нейните прими.

Ето какво разказа самият Том Голд, специално за читателите на Edna.bg в едно интервю на Кремена Димитрова:

- За първи път сте в България. Кое е първото нещо, което ви впечатли най-много тук?

Впечатлих се от енергията на държавата. Много приятна енергия се усеща от хората, когато се разхождам из улиците на града.

- Какво ще кажете за нашите балетисти?

 Работя с няколко от тях в операта. Прекрасни са, много красиви и талантливи.

- Успяхте ли да гледате наш спектакъл? Ако да, кой и как ви се стори?

Все още не, но се надявам да успея скоро.

- Как избирате музиката за спектаклите си?

Музиката се избира заедно с балетите, които представяме. Опитвам се да изпoлзвам различни музикални мотиви, които да имат отношение и връзка с различните генерации.

- Ако трябва да кажете в едно изречение каква е разликата между класически балет и съвременен танц, как бихте го направил?

Техниката.

- Какво бихте казали на хората, които никога не са гледали американски балет?

Да дойдат и да гледат. Ще видят енергия и забавление. Искаме зрителите в залата да се забавляват, колкото и ние на сцената.

- Кои са посланията, които универсалният език на тялото предават?

Може да не говорим един и същи език, но всички комуникираме чрез телата си. Тялото може да каже всичко – от емоциите ти, до моментните ни настроения. Невероятно е.

- Разбирате ли се лесно с българските си колеги? Смятате ли, че нашата балетна школа е добра? С какво е по-различна от американската?

Имаме страхотна колаборация с колегите си в България. Обучението им е страхотно и се вижда в прекрасните ви танцьори. Няма голяма разлика между американската и българската школи, както някой може да си помисли.

Все пак Баланчин е учил в училището на Ваганова, и повечето му творби са базирани на тази школа, която е и в основата тук.

- Какво ще отнесете със себе си от България?

Надявам се да направим страхотни нови приятелства и да продължим да работим заедно.

Балетът е едно от най-изящните изкуства, което всеки път ме удивлява с магията си да се бори с гравитацията и физическите закони. Финес и хармония, която внася доза красота в забързания ни, хаотичен и не чак толкова естетичен свят. Подарете си го! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти