Кога двойките спят по-добре

Кога двойките спят по-добре
Снимка: Thinkstock

Освен очевидната липса на сън, която идва след караница, състоянието на връзката може да се отрази и върху съня на партньорите.

Двойките са по-склонни да заспиват заедно, ако жената е по-доволна от брака, показва ново проучване. Резултатите показват, че цялостният синхрон в заспиването и събуждането сред двойките е висок, като тези, които спят в едно и също легло, са будни или спят заедно през около 75% от времето. Ако жената е по-доволна от брака, процентът от времето, когато двойките са будни или спят, е по-висок.

"Много от това, което се знае за съня, е на базата на изследвания на индивидуално ниво. Повечето хора споделят съня с партньора", казва Хедър Гън, ръководител на изследването към Университета в Питсбърг, САЩ. "Начинът, по който двойките спят заедно, може да повлияе или може да бъде повлиян от състоянието на връзката им", допълва тя.

В проучването участие са взели 46 двойки, които са попълнили въпросници относно връзката им. Обективни данни за съня са получени и с актиграфия в продължение на 10 дни.

"Сънят на женените двойки е по-синхронизиран по минути в сравнение с обикновени индивиди. Това предполага, че сънят ни се определя не само от това кога спим, но и с кого спим", казва Гън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти