Моден туризъм за шопинг попадения

Моден туризъм за шопинг попадения
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Шопинг туризмът добива все по-голяма популярност. Дамите, които обожават пътешествията и посещенията на нови и екзотични дестинации, съчетават тази своя страст с желанието си да изглеждат уникални и различни, но на гребена на модната вълна.

Пазаруването на дрехи и аксесоари от различни места по света има много предимства. Имайки предвид женската мания по фешън покупките, едва ли ще се изненадате от факта, че чифт обувки от Париж може да се окаже много по-мил спомен от посещение на Лувъра. Освен сантименталното отношение към модните "сувенири", факторът уникалност също не е за пренебрегване. С проява на търсачески моден дух, докато пътешествате по света, може да се сдобивате с фешън попадения, които едва ли ще видите носени от други дами около вас, а знаем колко важно е това за женската суета.

Екстравагантните покупки от екзотични дестинации внасят колорит и свежест в еднообразното ежедневие и си заслужават инвестициите. Цената също е определяща. Въпреки положителните промени, които настъпиха у нас в модния бранш и навлизането на много от световните марки, все още вероятността да си купите маркова дреха или аксесоар на безценица по време на разпродажба в Щатите или в прочута европейска столица, е много по-голям, отколкото в България.

Уикенд до наша съседна страна или едноседмичен тур до екзотична дестинация - шопинг туризъм според предпочитанията и възможностите. Туристическите агенции дори предлагат специални пакети, наречени "сити брейк", които дават възможност, както да напазарувате обилно от любими места, така и да посетите ключови архитектурни, културни и исторически обекти в тях.

Кои са най-подходящите дестинации за шопинг туризъм и какво да си купим от тях?

На лов за изгодни модни попадения

Една от водещите причини за пазаруване в чужбина са огромните намаления и разпродажби. Въпреки че България не е скъпа страна, дори това е сред водещите мотиви за чужденците да почиват у нас, има световни дестинации, които са известни с крайно ниските си цени в определени периоди в годината. Например, в испанската столица Мадрид има огромни намаления в края на сезона и може да се сдобиете с дизайнерски дрехи и аксесоари на много изгодни цени. Достатъчно е да се разходите в "Ел Растро" - най-големият открит пазар в Европа.

В чешката столица Прага също може да напазарувате с големи намаления от популярните марки, по-изгодно, отколкото в България. Идеалният шопинг тур в града започва от площад "Венцеслас", по "На Прикопе" и завършва на площад "Република".

От съседните градове, най-изгоден е гръцкият Солун, а от по-далечните - Хонконг изненадва с огромни намаления.

Английската столица Лондон също е предпочитана шопинг дестинация с големите си разпродажби, особено на "Оксфорд стрийт" и "Камдън Парк". Не пропускайте да посетите артистичните улични пазари на "Шордитч" и "Грийнуич" и уикенд пазара на "Брик Лейн" с изключително ниски цени.

Да не забравяме Берлин, известен с най-ниските цени в Европа. Популярните марки ще откриете на главната търговска улица "Курфюрстендам", а ако търсите малки магазинчета с дизайнерски предложения, вашето място е "Хакешер Маркт".

По последен писък на модата

Има дами, които са готови да дадат "мило и драго" за най-новите дизайнерски находки от световните седмици на модата, независимо на каква цена. Луксът и качеството са определящи за тях. В този случай първата дестинация, която се появява в целия си блясък, е френската столица Париж. Град за любов и... шопинг. Най-новите Haute Couture и Pret-a-Porte колекции на великите дизайнери ще откриете на "Рю дьо Фобур Сен Оноре", "Авеню Монтан", "Рю Етиен Марсе" и "Пла дес Виктоар".

В другата столица на модата - италианския град Милано присъстват всички големи марки с най-новите си колекции, така че непременно си сверете модните часовници там. Рим - официалната италианска столица също е седалище на известните модни къщи. Италианските топ дизайнери имат бутици на богатата улица "Виа дел Кондоти", а на "Виа дел Корсо" се намират централните магазини на "Ферари" и "Сваровски".

В главния европейски град Брюксел, 139 зони за пазаруване очакват да бъдат обходени. Бутиците на големите марки са на главната търговска улица "Рю Ньов".

Ню Йорк - другата модна столица, събира най-доброто от световната мода, като едновременно с това изкушава и с много големи намаления. Ако търсите нещо ново и различно, на по малките улички има магазинчета на млади дизайнери, които продават уникални неща на изгодни цени.

Не на последно място по лукс и разкош се намества руският Санкт Петербург. Град за всички, които обичат разточителството и най-важното - могат да си го позволят. Тогава Вашето място за шопинг е "Невски проспект".

Колоритен шопинг от екзотични дестинации

Започваме с индийската столица Делхи, откъдето Ви препоръчвам да се накичите с бижута от скъпоценни камъни и да внесете комфорт в стила си с дрехи от естествени материи. Само се пазете от фалшификации и измами, защото са нерядко явление по тези географски ширини.

В южноамериканската страна Перу може да се сдобиете с екзотични неща от наследниците на ацтеките. По време на фестивала на пазаруването в Дубай през първите месеци на годината може да си направите изгоден шопинг с разпродажби до -70%.

Малайзийският Куала Лумпур впечатлява с мащабни молове и големи намаления, а в японския Токио ще останете изненадани от идеално обучения персонал, който задължително говори английски, а много често и поне по 3 чужди езика.

Финалът е за любителите на кожените изделия - най-близкият град за кожа на безценица е Истанбул, италианската Флоренция също може да Ви дари с уникален кожен артикул на добра цена (стига да умеете да се пазарите), а аржентинската столица Буенос Айрес е истинско царство на кожите.

Пътешествайте на воля, опознавайте нови места и култури, и разбира се, пазарувайте с удоволствие! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти