Как тренират жените по света

Как тренират жените по света
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Опознаването на различни култури разширява мирогледа и ни прави по-отворени към новото и различното. Разучаването на фитнес тренировките на жените по света развива двигателната култура и ни мотивира за нови предизвикателства с извайването на стройно тяло.

Фитнесът е световен лидер в извайването на мускули и поддържането на добра форма, но има безброй фитнес техники и практики.

Какъв тренировъчен метод да изберем често е въпрос с повишена трудност и затова обикновено се доверяваме на фитнес инструктор. Това е чудесно, но още по-добре е да разширим познанията си по отношение на физическата активност. Така ще се чувстваме по-уверени и по-сигурни по пътя към съвършената фигура.

Всяка нация е дала своя принос в световния фитнес, особено САЩ, но сега ще се разходим в няколко държави от различни континенти, отличаващи се със специфична култура, начин на живот и съответно на тренировки.

Бразилките ваят дупе и бедра

Бразилия е страната, в която има най-много супермодели на глава от населението, родина на уникалните създания Жизел Бюндхен и Адриана Лима. Въпросът е какво се случва с обикновените жени. Тренират ли и те усилено като сексапилните си съгражданки? Пищни и с  кръшни извивки по рождение, бразилките имат своите трикове за поддържане на форма. Предимно залагат на танците и на упражненията за извайване на прочутите бразилски дупе и бедра.

Топ 5 тренировки в Бразилия: латино танци, упражнения за дупето, коремни преси, домашен фитнес и бодибилдинг.

В Индия го предпочитат плавно, но не само

Индия е родното място на йогата и индийките все още ценят високо древното изкуство. Стречингът и дихателните упражнения са най-търсени в тази екзотична страна. С модернизирането дамите залагат и пилатес. Освен това приоритизират упражненията по време на бременност. Интересен факт е, че цяла Индия е полудяла по американския кеч, особено по кечиста Брок Леснар. Не само мъжете, но и жените следят как известните американски кечисти ваят мускули, и прилагат част от техниките в своята тренировъчна програма.

Топ 5 тренировки в Индия: стречинг, упражнения по време на бременност, дихателни упражнения, пилатес и упражненията на Брок Леснар.

Предимно силови тренировки в Канада

Хокеят може и да е национален спорт, но бодибилдингът определено е най-популярният начин за поддържане на форма в Канада. Така както предпочитат секси визията с изваяни мускули, така канадките поддържат баланса със стимулиращи изгарянето на мазнини табата тренировки (високоинтензивен тренировъчен режим), стречинг и TRX (тренировки при пълно съпротивление).

Топ 5 тренировки в Канада: бодибилдинг, упражнения за краката, Табата тренировки, стречинг и TRX.

Китайките залагат на бодибилдинга

Като страна известна с „Тай чи“, леките упражнения наречени „подвижна медитация“, е малко изненадващо, че в днешни дни китайките са се отдали на бодибилдинга. Фитнес салоните са препълнени. Забранен за десетилетия от комунистите, мускулният спорт прави грандиозно завръщане. За разлика от мъжете, които ваят тела като културисти, жените залагат на „бикини“ визията.

Топ 5 тренировки в Китай: бодибилдинг, зумба, Джъмпинг Джак (подскоци с вдигнати ръце), упражнения с фитнес ластици, лицеви упражнения.

В Англия тренират интензивно

Много хора се заблуждават, че в Англия тренировките се изчерпват с лежерни разходки из огромните паркове. Истината е съвсем друга. Англичанките предпочитат интензивните тренировки, които изцеждат силите им. Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT – High Intensity Interval Training) представляват редуване на натоварващи упражнения за цялото тяло с кратки почивки. Кросфит и безкрайно трудния тренировъчен план, ползван за снимките на филма „300“, също са хит сред англичаните.

Топ 5 тренировки в Англия: високо интензивни интервални тренировки, пилатес, кросфит, тренировките от филма „300“, упражнения за гърба.

Австралийките вдигат гири неуморно

С гири всичко е възможно. Австралийките използват в пълна степен всички предимства на най-популярния фитнес уред. Да не забравяме също, че с гири могат да се изгорят 70% повече калории, отколкото при обикновена силова тренировка. Австралийките, като британските им братовчедки, също са фенки на суперинтензивните тренировки като кросфит (тернировъчна система, която става популярна от военните и спец части), табата спринтове (високоинтензивен тренировъчен режим) и тренировките за филма „300“. 

Топ 5 тренировки в Австралия: упражнения с гири, кросфит, упражнения за трицепсите, табата тренировки и упражненията за филма „300“.

Готови ли сте да опитате нещо ново във фитнеса?

Влез във форма с Edna.bg ТУК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти