Интересни факти за сапуна

Интересни факти за сапуна
Снимка: Thinkstock

Сапунът e най-простото средство за хигиена, познато на хората от векове, и един от най-използваните продукти в живота ни. Още през III хил. пр. Хр. шумерите са използвали сапун при прането на тъкани, но също и с лечебна цел. Древните римляни също са познавали сапуна, макар и не в съвременния му вид.

Първите работилници за сапун в Европа се появяват през 12 в. в испанските кралства Аликанте, Малага, Кастилия и в италианските Неапол, Генуа, Болоня, Савона. През 15 в. започва фабричното производство на сапун във Франция – Марсилия. Това станало възможно, тъй като в града било съсредоточено производството на зехтин, сол и натриева основа (сода каустик, NaOH) – основните съставки за направата на сапун.

И до днес кастилският и марсилският сапун са много търсени заради напълно органичния им състав – те се правят от зехтин и лаврово масло без никакви добавки. Подобен на тях е и сирийският сапун от Алепо. Лавровото масло е естествен антибиотик с противогъбичен ефект, но също и много добро почистващо средство. Спомага за зарастване на рани и при ухапвания от насекоми. Използва се при кожни проблеми – алергии, екземи, дерматити.

Затова и сапуните, в които е вложено лаврово масло, могат да се ползват с козметична и лечебна цел, освен за измиване. Зехтинът и лавровото масло успокояват и овлажняват кожата, те са хипоалергенни и напълно биоразградими. Затова и доста запалени екоентусиасти се опитват в домашни условия да си направят подобни сапуни.

Нека видим какви са стандартните видове сапун на пазара и по какво се различават те.

Обикновеният сапун се получава при осапуняване на животински или растителни масла с натриева основа. Полученият продукт е кафеникав на цвят и с неприятна миризма. В миналото се е правел почти във всяка българска къща, особено по селата. По-късно при индустриалното му производство се добавят ароматизатори и оцветители за по-добър търговски вид.

За хората с кожни проблеми са предназначени дерматологичните сапуни. В тях се влагат различни успокояващи и хидратиращи кожата натурални съставки, но липсват ароматизатори, оцветители, консерванти и парабени. Дерматологичните сапуни запазват естествения хидролипиден слой на кожата заради неутралното им Ph.

Антибактериалните сапуни съдържат химически дезинфектанти, които унищожават бактериите по повърхността на човешката кожа. Тези сапуни дразнят чувствителната кожа и могат да предизвикат алергия, затова се препоръчват само за хора, в чиито професии се изисква максимална стерилност – хирурзи, медицински сестри, готвачи, сладкари.

Друг вид медицински сапуни са катранените, бораксовите и серните. Катраненият сапун действа добре при пърхот, прекомерно омазняване на кожата, екземи и псориазис. Той не дразни кожата, но е добре да се ползва само два пъти седмично. Серният сапун действа добре основно при акне и пърхот и също не дразни кожата. Бораксовият сапун има антисептично и успокояващо действие, избелващ и пилинг ефект. Препоръчва се при хиперпигментация на кожата – лунички, тъмни петна.

Крем-сапуните съдържат подхранващи масла – зехтин, какаово, бадемово масло, и различни растителни екстракти – лайка, смрадлика и др., които предпазват кожата от изсушаване и я правят мека. В бебешките сапуни освен масла се добавят и други съставки – например пантенол и витамин Е. По правило в детските сапуни не се допуска наличие на парабени и оцветители.

Малко екзотика – в Ливан е произведен сапун със злато на прах. Той съдържа 17 г злато и 3 г диаманти на прах. Компанията производител уверява, че продуктът придава на лицето свежест и сияйност. Разбира се, цената на този сапун е стряскаща – 2800 долара.

В Института по органична химия към БАН пък са разработили сапун от екстракт от охлюви. Той изчиства кожата от белези и обриви и я оставя мека. За тази разработка, която е част от по-голям проект, институтът получава сребърен медал за иновации през 2011 г.

Автор: Тоня Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти