Българската следа в световноизвестните парфюми

Българската следа в световноизвестните парфюми
Снимка: Thinkstock

Когато говорим за България, нейните традиции и символи, няма как да не се сетим за Розовата долина, розите и розовото масло. Но днес няма да говорим за многобройните качества на ароматната национална ценност, а ще я разгледаме от друг, по-различен ъгъл – като българската следа в световноизвестните парфюми на големите марки за мода и козметика.

Всеизвестен факт е, че най-скъпото етерично масло в света е розовото – един килограм на световните пазари струва приблизително 6 хил. евро, а страната ни е световен лидер в производството на розово масло с годишен добив от 1,5 тона.

Най-големите потребители на българското розово масло са Япония, САЩ, Германия, Белгия и Франция. То е превъзходен природен продукт с уникален състав от около 300 химични съединения. Именно на тяхното специфично съотношение се дължи богатият и дълготраен аромат на нашенското розово масло.

У нас се извлича най-хубавото и висококачествено розово масло. Ароматът му е неповторим, и разбира се – максимално траен, заради което е предпочитано за парфюмните композиции на лейбъли като "Живанши", "Диор", "Долче и Габана", "Каролина Херера", “Фере“, "Кензо" и др.

Представяме ви Edna специална селекция парфюми, които пулсират в обща хармония, благодарение на есенцията от родната роза дамасцена:

Sheer Stella на Стела Маккартни е лек и мек аромат за дами, презентиран на парфюмерийния пазар през далечната 2006 година. Той остава емблематичен за почитателите на уханната роза, чийто мирис стои в сърцето на парфюма. Благодарение на връхните нотки в състава, а именно сочна, прясна зелена ябълка и горчив лимон, тази интересна комбинация се превръща в едно много естествено, но също така интензивно въвеждане в розовата феерия. Базата съдържа още и чувствена амбра.

Дуо ароматът 212 Splash на Каролина Херера се презентира през 2008 година като колаборация от блестящи и радостни нотки на грейпфрут, бергамот, мандарина, божур, жасмин, личи, кедрово дърво, сандалово дърво и мускус. Главният и най-осезаем акорд в парфюма обаче е именно розовото масло, а усещането за розова магия се допълва и от тематичната бутилка в същия нюанс.

Pur Desir de Rose на Ив Роше е приказно, чувствен и топъл аромат, разбира се, посветен на флоралната Императрица - розата. Ароматът е в търговската мрежа от 2002, като компания на основния мотив правят водни нотки и подправки. Парфюмеристът зад този мирис е Аник Менардо.

Ароматът Une Rose на Lancôme първоначално стартира през 2000 година като лимитирана серия, ухаеща на нотки на роза, кехлибар, ванилия, черен пипер и мускус. След известно време мирисът бе преоткрит и презентиран отново като част от колекцията "La Collection" под новото име Mille et Une Roses с подписа на парфюмериста Кристин Нейджъл.

Dior Addict от Кристиан Диор безспорно е един от най-вълнуващите аромати за жени, подвластни на розовоуханната стихия. В състава на този мирис се преплитат ориенталски ванилови нотки, масло от петитгрейн, африканско оранжево цвете и Нейно Величество - розата. Парфюмът е презентиран през 2002 година, в типичната за Диор луксозна масивна бутилка.

Mademoiselle Ricci L'Eau на Нина Ричи е плодово-флорален аромат за жени, който е на пазара едва от миналата година. Това обаче не му попречи да завоюва симпатиите на влюбените в розите. Дело на парфюмериста Алберто Морила, той съчетава в себе си не само очарованието на маслодайното цвете, но също така опиянява сетивата с мириса на божур и екзотичния плод личи.

През миналата пролет "Кензо" пусна нова колекция от аромати, именувани "Kenzo Couleur". Колекцията е представен за първи път с два аромата: Couleur Kenzo Rose-Pink и Couleur Kenzo Jaune-Yellow. Ние ще се фокусираме върху Couleur Kenzo Rose-Pink, създаден от парфюмеристите Жан-Жак и Силви Фишър. Съставът е цветен - пикантен, изработен от грейпфрут, ангелика, роза и шафранени нотки. Флаконът също носи флорално послание със своята капачка, която представлява своеобразно красиво розово цвете.

Rose The One на Долче и Габана продължава линията на ароматите The One от 2006 г. и L'Eau The One от 2009 г. Той също е представен в търговската мрежа през 2009 година и безспорно е едно от най-добрите розови попадения сред ароматите, докоснати от маслодайното цвете. Неговите характеристики са опияняващи и включват касис, розов грейпфрут, мандарина, момина сълза, роза, личи, божур, лилия, заедно със семена от амбрет, сандалово дърво, мускус и ванилия. Рекламното лице на този мирис е нежната Скарлет Йохансон, което доказва факта, че ароматът влюбва и покорява от първо вдишване.

Ferre Rose е деликатен и ненатрапчив аромат на "Фере" с ухание на нашата любима роза. Първите нотки са свежи, съблазнителни и нежни: праскова, мандарина, нар и диня. Розата, разцъфтяваща в сърцето на състава, е последвана от фрезия, гардения, японски сладък портокалов цвят и пищен зюмбюл. Спокойната и елегантна база е създадена от кедрово дърво, кехлибар, ванилия и сандалово дърво. Парфюмът стартира през 2007 година.

Десет години след старта на оригиналния Very Irresistible, "Живанши" представя нова версия през пролетта на 2014, посветена на основната съставка на парфюмите и кралицата на всички цветя - розата. Съставът на Very Irresistible L'Eau Rose е с ярки и смели нотки на роза на фона на мускус, обградени от сочни къпини, което му придава жизненост и блясък, нежност и чувственост. Лицето на аромата е актрисата Аманда Сийфрайд, а парфюмеристът, който го създава, е Карлос Бенам.

И нека всеки път, когато около нас ухае на ароматна роза, се досещаме, че този мирис не никак далечен, екзотичен и непознат. Напротив, той е повод за гордост, че ние също сме дали нещо на света. А какво по-хубаво от това да му подариш аромата на най-прекрасното цвете?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти