Оскарите 2014

Тазгодишните отличници на Академията - Матю Макконъхи, Кейт Бланшет, Лупита Ньонго и Джаред Лето
Снимка: Getty/Images

Мария Николова

Само преди няколко часа приключи бляскавата церемония за връчване на легендарните награди "Оскар". Отличията за най-добри кинопродукции и актьори за изминалата година бяха раздадени за 86-ти път в Холивуд. Водеща на събитието беше Елън Дедженеръс, която е популярна ТВ водеща в САЩ.

С престижната награда за най-добър филм бе удостоена продукцията "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин. Лентата разказва историята на афроамериканеца Соломон, който в началото на XIX в. е бил свободен гражданин, но с измама е принуден да живее като роб. Епизодична роля във филма има Брад Пит.

При получаването на заветния "Оскар" режисьорът посвети наградата на всички, които са преживели робство и на 21-те милиона хора по света, които и днес живеят в робство.

Статуетка за най-добра мъжка главна роля получи Матю Макконъхи за участието си във филма "Клубът на купувачите от Далас". За най-добра главна женска роля "Оскар" взе Кейт Бланшет за "Син жасмин" на режисьора Уди Алън.

Награда за най-добра поддържаща мъжка роля получи актьорът Джаред Лето, който представя филма "Клубът на купувачите от Далас". Най-добра поддържаща женска роля беше отредена на младата актриса Лупита Ньонго за участието ѝ във филма "12 години робство".

Безспорен фаворит на нощта на Оскарите беше фантастичната лента "Гравитация" със Сандра Бълок и Джордж Клуни в главните роли. Филмът беше номиниран в 10 категории и спечели общо 7 статуетки – за най-добър режисьор, филмова музика, звуков монтаж, операторско майсторство, постижения в монтажа, най-добър звук и визуални ефекти. Режисьорът Алфонсо Куарон, който получи наградата за режисура, стана първият мексиканец, удостоен с най-голямата награда в тази престижна категория.

За сценография и най-добри костюми беше отличен филма "Великият Гетсби". Наградата за най-добър грим и прически беше за филма "Клубът на купувачите от Далас". Пълнометражната анимация ”Замръзналото кралство" бе удостоена в категорията ”Песен от филм”, както и за най-добър анимационен филм.

Италианският филм "Великата красота" на Паоло Сорентино се увенча с успех за най-добър чуждестранен филм.

С песен в изпълнение на Бет Мидлър беше почетена паметта на починалите през 2013 г. актьори и кинематографистиПол Уокър, Шърли Темпъл, Питър О’Тул, Джеймс Гандолфини, Естер Уилямс, Ричард Шепард и др.

На церемонията не липсваха и спонтанни действия на актьорите, като нережисираната снимка на водещата Елън Дедженеръс и Мерил Стрийп, Джулия Робъртс, Брадли Купър, Кевин Спейси, Дженифър Лорънс и др., които искаха да счупят всички рекорди в социалната мрежа Twitter за харесване на снимка.

Разгледайте нашата нова Галерия, посветена на нощта на Оскарите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти