Камелия Тодорова за Edna.bg: Животът ми е като филм

Камелия Тодорова
Снимка: Личен архив

Велина Томова

Камелия Тодорова няма нужда от представяне. Емблематичен глас, неподражаем стил, много спомени с музиката й, преминала през превратностите на съдбата, през промените - политическите, личните, тя днес (21 януари)празнува рожден ден. 

Празникът й е двоен, защото днес е премиерата на новия й видео клип към песента "Отначало", който се появи ексклузивно във Vbox7 и който можете да видите в края на това интервю. 

Понеже смятаме Камелия за явление, а всяко ново видео на български изпълнител за изключително добра новина, се срещнахме с любимата певица на няколко поколения, за да си говорим за музика. И за живота. 

Ако животът ти беше филм, какъв щеше да е неговият саундтрак?

Животът ми е филм. Саундтракът му е новата ми песен „Отначало“. Има още едно парче, което може да бъде саундтрак, това е „Но дали“, и най-вече – „Прошепнати мечти“. Всичко, което съм изпяла, е саундтракът към моя филм, т.е. към моя живот.

Как се роди новата ти песен? Идеята? Текстът, музиката?

Идеята се роди в една тъжна вечер, мислейки си за това колко обидно кратък е животът, тъй като моята приятелка Ана-Мария Тонкова беше с дългогодишно заболяване, а аз тъкмо излизах от творческа дупка. И се замислих за това през какво съм минала през живота си.

И помолих Рeйчъл да измисли една песен, обяснявайки какво е моето настроение.

Първоначално мислех да бъде нещо като изповед, но после реших, че песента може да не се отнася само за мене, а за всички нормални хора. Стигаме до възраст, в която почваме да губим приятелите си, а животът продължава и трябва да го изживеем с достойнство. Рейчъл просто седна и за една нощ я написа.

Как решаваш, че именно това ще е следващото парче, върху което ще работиш?

Песента „Отначало“, например, беше написана преди две години. Беше решено да бъде сингъл към албума, който подготвям. Но когато я записах, тя спечели специалната награда на БГ радио, която се казва Ана-Мария Тонкова.

Беше написана за нея и много ми се искаше да беше я чула преди да ни напусне, но обстоятелствата наложиха промяна. И песента си намери подходящото време и място. Сега продължавам да работя по предстоящия албум и тя е неизменна част от него.

На английски или на български изразяваш емоциите в песните си по-лесно? Не звучи ли джазът най-добре на английски? 

Моите деца бяха възпитани на английски език първоначално, след което проговориха на немски. Но дали пея на български или английски – това, за което пея, го усещам по един и същи начин.

Плюс това, като се има предвид, че музиката е универсален език, няма значение. А аз не пея и само джаз, в българския ми репертоар аз пея предимно поп музика.

Моята сила е да изпълнявам музика за душата, аз се разгръщам на сцената и притеглям публиката, за да се слеем в едно.

Ще те видим ли с дъщерите ти на една сцена?

Едната ми дъщеря не е по сценичните представяния. Мириам въобще няма желание да се занимава с пеене. Тя се занимава индиректно с музика, просто зад кулисите!

Що се отнася до Рейчъл, нейната музика е доста по-различна от моята, независимо, че тя пише и музика за мен. И как и по какъв случай ще бъдем заедно на сцената, все още не знам.

Има ли периоди от живота ти, които би изживяла по друг начин? Решения, които ти се иска да не беше взимала?

Не. Това си е съдбата ми, аз я следвам. За нищо не съжалявам. Дори да можех да се върна отначало, пак бих минала по същия път.

Какво предпочиташ? Концерт в голяма зала или задушевно изпълнение в джаз клуб?

Като всеки нормален артист, предпочитам голямата зала, но не е за изхвърляне интимната атмосфера на клуба. Може би предпочитам концертите, защото ние, артистите в България, нямаме шанс да правим големи концерти много често.

И кога ще можем да те чуем на живо?

Когато реша отново да ви изненадам ;) Аз съм по изненадите.

Новият клип на Камелия Тодорова както и други нейни изпълнения можете да намерите в официалния ѝ канал във Vbox7

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти