Как да изберем личен астролог - I част

Как да изберем личен астролог - I част
Снимка: Getty/Images

Милена Вълканова

Намирате се на преломен житейски етап, кризисно е, налага ви се да взимате важни решения с множество неизвестни. Или пък сте в задънена улица и животът ви до такава степен буксува, че дори ви е трудно да дефинирате в мъглявото си съзнание какво искате от връзката, работата, бъдещето и най-вече от себе си.

В такива моменти човек има нужда от помощ, от странична гледна точка и различна перспектива, които да размърдат интелектуалните и емоционалните му потоци, да му покажат територия на изток от ада (вътрешния) и най-вече да потвърдят едно тихо гласче на интуицията, което едва-едва шепти, но никога не замлъква напълно и определено знае отговорите.

Има най-разнородни пътища, по които поемаме в търсене на посока, себе си и смисъла – психотерапия, духовни практики, консултации с лайфкоуч, посещение при астролог.

Астрологът разполага с магическата мандала на рождената карта, която се явява красива снимка на небето в момента на раждане. И понеже онова, което e горе, е същото, като онова, което е долу, според древния принцип на херметизма – но и според не по-малко вълнуващите открития на квантовата физика – енергийната конфигурация на небето разкрива скрити кътчета от душата и загатва за качеството на времето, с чиито предизвикателства ви се налага да се справяте.

Астрологът се явява посредник, който превежда небесните послания, които достигат до нас чрез астрологическите символи, на човешки език. Но как да намерите вашия астролог?

Ако преди 10-20 години астролозите се брояха на пръсти и бяха почти в нелегалност, то в днешно време астрологията се радва на съживен интерес и свободно присъства в медийното, културното, общественото пространство. Хората проявяват любознателност и все повече нараства астрологическата им интелигентност, поради което са информирани, че астрологията не е ясновидство, а астрологът интерпретира хороскопа през собствената си призма, белязвайки тълкуванията си със собствения си натюрел, светоглед и ниво на осъзнатост.

Астрологът не е божество, нито гуру, нито пазител на ключа към щастието ви. Той е консултант, специализирал в една по-мистериозна и херметична, но същевременно стъпила на математическа и емпирична обоснованост, сфера на познанието, чрез която би могъл да ви бъде от полза със съвет, насока и свеж поглед. Но вие сте тези, които на база астрологическата интерпретация, собствената интуиция и съпътстващите фактори в живота ви, ще вземете своето решение. Вие ще го вземете, не астрологът.

Затова е много важно, когато избирате астролог, който ще трябва да надникне в душата ви и да докосне фини струни, да ви води нюхът за разпознаване на човек със сходна вибрация. Най-малкото е нужно астрологът консултант да ви бъде симпатичен, за да успеете да се отворите и да допуснете диалог. Неговата личност, излъчването му, публичното му представяне чрез присъствие в интернет пространството или медиите, философията и светогледът му допадат ли ви, вдъхновяват ли ви, провокират ли ви? Бихте ли искали именно през такъв филтър да бъде разглеждана рождената ви карта?

Практиката показва, че подобното привлича подобно и същото се отнася и за астролога и неговата клиентела. Ако той е по-психологически ориентиран, към него ще се насочват хора, които са по-себесъзерцателни, търсещи и насочени към самопознание и вътрешен локус на контрол. По-събитийно ориентираните астролози съответно са полезни за клиенти, които вярват, че животът им се определя от външни сили, или просто са по-екстравертни.

След като направите това емоционално сканиране на потенциалните астролози, към които бихте могли да се насочите, е важно да си свършите и по-практичната задача – да проучите какво стои зад професионалния ценз на консултанта. Какво образование има, притежава ли диплома, какви са неговите компетенции и доказан в практиката опит.

В развитите западни държави гилдията на астролозите е организирана в акредитирани и затвърдили позициите си астрологически асоциации, доказали традициите и висотата си в астрологическото изкуство през годините. Техните възпитаници са надеждни професионалисти, на които човек може да се довери.

В България все още това ниво на структурираност и образование в астрологическата област не е достигнато, но това не означава, че няма добри самоуки консултанти, развили знанията и способностите си на база дългогодишен опит. Защото диплома астролог не прави, но най-малкото гарантира, че няма да попаднете при самозванец и човек с неетично поведение.

Не подценявайте и допълнителните образование, квалификации, интереси и практики, които допълват професионалния живот на астролога – те ще ви дадат ценна информация за това доколко този човек би могъл да ви е от полза по теми, които понастоящем са актуални и наболели в житейската ви ситуация.

Например, астрологът едновременно има и медицинско или хомеопатично образование – той вероятно би бил по-подготвен в сферата на медицинската астрология и по въпросите за здравето. От своя страна астролог, практикуващ като психолог или психотерапевт, вероятно е правилният човек, когато имате нужда от подход, насочен повече към израстване, себепознание, изследване на потенциалите, комплексите и реализацията.

И не на последно място, трябва да споменем препоръката на близък или познат, на когото имаме доверие, и който вече се е докоснал до качествен астролог – понякога това е единственият начин за избор на такъв специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти